Biggelaar Tuning

Specialità delle Prestazioni Speciali di Biggelaar

Een van de redenen dat Biggelaar Special Performance bekend is geworden binnen de Ducati wereld is voortgekomen uit de prestaties van de tuning. Tuning is het proces waarin Jan van den Biggelaar zich zo’n veertig jaar geleden al in specialiseerde. Daarna heeft zijn zoon Toine deze specialisatie samen met zijn vader tot een hoger niveau gebracht voor hedendaagse motoren. Tunen is het verbeteren van de prestaties van de motorfiets, dit kan door specifiek te kiezen voor andere materiaalsoorten met verbeterde eigenschappen voor desbetreffende toepassingen maar ook door bijvoorbeeld elektronische fijnafstelling van de nieuwe motorsamenstelling.

Op het gebied van het tunen van een Ducati geven we in het onderstaande stuk tekst en uitleg. Wat is Tuning nu eigenlijk, wat betekent het voor de prestaties van uw Ducati, het vermogen, verbruik en de slijtage patronen?

Wat is tuning?

Letterlijk vertaald betekent tuning, fijnafstelling.
In feite is het een combinatie van verschillende factoren die het prestatieniveau van een Ducati upgraden.

Wij zullen hier het zogenaamde “geheim van de smid” voor u onthullen. Iets waarvan u zelf, indien gewenst, kennis kunt nemen door in onze “open keuken” te komen kijken als we met uw Ducati bezig zijn!

Na het demonteren van cilinderkoppen en cilinders worden de volgende veranderingen aangebracht:

  • De gasflow in de koppen wordt verbeterd door in- en uitlaatkanalen te vergroten en of stroming gunstiger te modelleren.
  • De effectieve klepdoorlaat wordt vergroot door de zetels precies op een zo minimaal mogelijke breedte te brengen (dit geeft hetzelfde effect als het plaatsen van grotere kleppen!)
  • Verder worden de in en uitlaatspruitstukken op de kop perfect op elkaar aangesloten, de verbrandingskamer wordt aangepast en ondergaat een re-design, hierdoor verhoogd de compressie waarna de nokkenassen opnieuw getimed worden en het brandstof mengsel wordt aangepast. Voor een carburateur motor gebeurd dit middels carburateurafstelling en bij een injectie motor middels het aanpassen van de eprom of een ECU mapping.

Dit alles is nog verder uit te breiden door montage van custom nokkenassen met een heftige kleplift, hoge compressie zuigers, grotere kleppen, etc.

Na het mechanisch bewerken wordt alles weer gemonteerd met een uiterst precieze klepafstelling. Deze precieze klepafstelling is bij de combinatie van verschillende exotische materialen van essentieel belang, hiervoor geldt niet one-size-fits-all dit is maatwerk. Door bovengenoemde aanpassingen zal zowel het koppel als het vermogen van uw Ducati aanmerkelijk verbeteren.

Het resultaat

Uw Ducati heeft na deze ingreep een hoger topvermogen (topsnelheid), een beter middengebied (waar de motor het meest in gebruikt wordt) en een hoger koppel (trekkracht). Een testbankrun voor en na deze ingreep geeft een exact beeld van de winsten welke behaald zijn en dit alles wordt nogmaals bevestigd wanneer u weer gaat rijden.

Slijtage en verbruik

De meest gestelde vragen zijn: Is de slijtage groter, en neemt het verbruik toe? Op beide vragen kunnen we volmondig NEE antwoorden! Door het verbeterde koppel en middengebied heeft u meer vermogen voorhanden bij een lager toerental dit houd in dat de motor koppel levert bij een lagere zuigersnelheid en hierdoor logischerwijze ook minder slijtage vertoond! Hetzelfde geldt voor het verbruik, door een betere flow krijg je een betere vulling van de cilinders wat resulteert in meer rendement. We kunnen daarom stellen dat een LAGER verbruik onder gelijke omstandigheden behaald kan worden. Zelfs als u gebruik maakt van het toegenomen topvermogen neemt het verbruik niet toe ten op zichten van de eerdere configuratie.

Let op!

Laat u ook vooral niet gek maken door de vermogensuitdraaien die links en rechts door de div. tuners gepresenteerd worden. Sommige passen div. correcties toe die de waarheid het nodige geweld aandoen, zoals wielslipcorrecties van 5 tot 7 % terwijl dit in werkelijkheid slecht 2 a 3% bedraagt of vermogens doorgerekend naar de krukas die een hogere uitkomst leveren(op papier!) Ook geeft niet ieder vermogensbank het zelfde resultaat. En wat nog erger is zijn duur betaalde ingrepen welke verricht worden terwijl het resultaat niet of nauwelijks te merken is! Belangrijk is de vermogenswinst die daadwerkelijk wordt behaald (resultaat na tuning – resultaat voor tuning = vermogenswinst). Wij meten dan ook “puur” dwz. aan het achterwiel zonder toepassing van de div. correcties maar wel zowel voor als na de ingreep zodat de absolute winst gegenereerd wordt. Indien gewenst kunnen we op uw uitdraai een vergelijk naar krukas pk’s maken die de realiteit zo dicht mogelijk benaderd. Niet zelden treffen we gevallen waarbij een motor op de testbank elders gemeten is met een te hoge optimistische waarde op papier. Hierdoor is de klant teleurgesteld na een reële meting omdat er 10 of 15 PK zijn zoekgeraakt. Voor de geïnteresseerde techneuten: doordat er bij ons doorlopend verschillende tuningen worden uitgevoerd hebben wij een zeer uitgebreide database van alle types Ducati en alle vormen van tuning die indien gewenst voor eenieder toegankelijk zijn. We geven wederom een kijkje in onze “open keuken”.