Biggelaar Special Performance History

Drie generaties van den Biggelaar verkopen Ducati  1966-2006

Toon van den Biggelaar  1914, overleden in 1992
Jan van den Biggelaar     1945
Toine van den Biggelaar  1971

1951

Toon van den Biggelaar raakt tijdens een trainingsongeval met zijn crossmotor zwaargewond. En is vanaf dat moment door een dwarslaesie gehandicapt en werkloos in een Nederland dat de wonden nog aan het likken is van de tweede wereldoorlog. Na 2 jaar revalidatie kan Toon weer enigszins uit de voeten, zij het dat hij voor de rest van zijn leven gedeeltelijk verlamd blijft en zich met krukken voort moet bewegen.

1953

Toon begint op het adres, Pastoor van Beugenstraat 20, waar Biggelaar nog altijd gevestigd is, een rijwiel en brommerzaak waar zo af en toe ook weleens een motor verkocht word. Legendarische merken van toen vinden via Biggelaar hun weg naar klanten, zoals N.S.U., Triumph, B.S.A., JAWA, etc…….

1963

Zoon Jan komt in de zaak als monteur/verkoper.

1966

Biggelaar
 wordt Ducatidealer en diverse Ducati’s worden reeds in het eerste jaar verkocht, types als de 160 en 250 Monza, 200 Elite, 200 GT, Mark3 en Mach1……. Aardige anekdote: De 1e koper van een Ducati, een Monza 160, Hans van de Kerkhof kwam na meer dan 30 jaar zijn eerste Ducati uit het oog verloren te zijn, de motor weer tegen ergens achteraf in een boerenschuur. Toeval, als het bestaat? Hij heeft de Duc teruggekocht en deze samen met Biggelaar Special Performance weer in volledige originele nieuwstaat gerestaureerd.

1967

Biggelaar
 gaat racen met Ducati. Een Ducati 250 Mark3 wordt geprepareerd. Harry v.d. Kruys is de coureur en Jan v.d. Biggelaar de monteur. Wonder boven wonder de allereerste race wordt door dit team gewonnen. De wegrace in Reusel.

1969

In de 24 uursrace van Oss wordt door Jan v.d. Biggelaar en Piet v.d. Wal ingeschreven met een Ducati 350 Mark3 Desmo. Na 18 uur racen ligt het koppel met grote voorsprong op kop, als het drama zich voltrekt, de krukas breekt in drie stukken en het feestje is over.

1970

Jan neemt de zaak van vader Toon over, trouwt met Thea en verwekt zoon Toine. In Oss doet Jan de 24 uursrace nog eens over, maar nu met collega motorhandelaar Harry Muyen. Samen winnen ze de klasse tot 500CC. Weer met de Ducati 350 Mark3 desmo.

1971

Tijdens de wegrace in Den Bosch wint Jan v.d. Biggelaar de 250CC klasse op een Ducati 250 F3 Non-Desmo in een veld van de toen al aanwezige Japanse 2 cyl. 2 takt prod. racers. Voor zover wij kunnen nagaan is dit de laatste keer dat een 1 cyl. viertakt nog een 250CC race heeft gewonnen. Ook in dit jaar ziet de 3e generatie, zoon Toine, het levenslicht.

1972

Jan koopt prive, voor op de weg, een nu legendarische  Ducati 750CC Yellowsport.

1973

Ducati ’yellow’ wordt door middel van de zuigers van een Ducati 450 Desmoverbuste cilinders met peugeot cylinderbussen en een uitgekotterd carter opgeboord tot een 864CC. De cilinderinhoud die de Ducatifabriek in Italie 2 jaar later toepast.

1975

De ’yellow’ maakt plaats voor een exclusieve Ducati 900SS Desmo. Van dit type kwamen er dit jaar 3 stuks naar Nederland, bedoeld als racer en zonder kenteken geleverd. Jan liet de motor echter keuren en van een kenteken voorzien, hij reed dus op straat met een van de op dat moment snelste en exclusiefste motoren in Nederland. In die tijd kon een KAWA 900 4 cylinder, de snelste produktiemotor in die tijd, in de vierde versnelling voorbij gestoken worden om daarna nog eens over te schakelen met de Ducati en dus de KAWArijder volledig verbaasd achter te laten.

1977

De zaak wordt uitgebreid met een nieuwe werkplaats, een grotere winkel door het pand nummer 22 erbij te kopen. In de open klasse, bij de NMB rijden Harry v.d. Kruys en Rob Punt op de Biggelaar SSR’s zich regelmatig in de prijzen. Het Ducati-assorti wordt uitgebreid met de Ducati 860 en de Ducati 900SD.

1979

De Ducati Pantah komt op de markt en wordt een regelrechte bestseller. Dit jaar wordt ook de Mike Hailwood replica geintroduceerd. De DucatiClubRace vindt plaats op het Belgische circuit van Zolder en Jan wint jaar op jaar de snelle 1 cylinderklasse met een door hemzelf opgeboorde, getunede Ducati 387CC metende 350 Silver-Desmo.

1982

Intussen is het misere betreft Ducati Nederland. De Nederlandse importeur verhoogt de prijzen van onderdelen en nieuwe Ducati’s gigantisch, waardoor de verkoop volledig stagneert. Jan laat zich niet voor een gat vangen en besluit om de Ducatimarkt in Nederland gezond te houden, in samenwerking met de Duitse importeur worden de onderdelen en motoren rechtstreeks ingekocht. Met als gevolg dat Jan in Nederland meer motoren verkoopt dan de Nederlandse importeur.

1984

Een aantal coureurs in de sportklasse 600 besluiten om de Ducati Pantah 600 in te zetten. Zo ook Ben van der Maaten.  Hij besluit te gaan racen met een door Biggelaar getunede Ducati 600. Inmiddels is Ben helaas overleden door een motorongeval op de weg.

1985

Het succes voor Ben van der Maaten blijft bepaalt niet uit. In dit jaar wordt hij Nederlands kampioen sportklasse op de Biggelaar Ducati. Ook in Assen weet hij zich te profileren als de snelste Nederlander met een Ducati 750CC tijdens de F1 races. Deze wedstrijd werd aangevoerd door de legendarische Marco Lucchinelli.

1986

Jan v.d. Biggelaar bouwt de allereerst supermono ter wereld. Een Ducati 375CC liggende 1 cylinder. Het voor klanten inmiddels welbekende ’Ducske’. Het Ducske wordt gebouwd jaren voordat de fabriek van Ducati zelf besloot om om supermono’s te gaan bouwen. Geen wonder dan ook dat deze Biggelaar Ducati de Italiaanse en Japanse pers haalde na zijn eerst optreden in de clubrace. De laatste DucatiClubrace op Zolder wordt in de snelle A-groep gedomineerd door de Tricolore Biggelaar F1 en TT2. Jan behaalt de eerste plaats op de F1 en Ben van der Maaten wordt op de TT2, tweede.

Het Ducske is nog altijd bij Biggelaar Special Performance te bewonderen.

1988

Biggelaar wordt exclusief Ducati Dealer en besluit om geen andere merken meer te verkopen noch te onderhouden of repareren. Hier ontstaat dus het exclusieve Ducatispecialisme. Jan stopt definitief met racen.

1989

De eerste watergekoelde 4 kleps Ducati komt op de markt de 851 Strada en wordt bij Biggelaar Ducati een verkoophit.

1991

Zoon Toine komt de gelederen versterken na eerst links en rechts stage te hebben gelopen en wordt hulpmonteur. Biggelaar blijft actief met tuning en sponsoring in de racerij. Guus van der Meer rijdt een Ducati 958 Verlicci, een specialbouw, in de Desmo Due klasse.

2000

’T Ducske wordt na 15 jaar weer van stal gehaald en afgestoft en Toine trekt ermee naar Assen om zich te vermaken in de 1 cylinderklasse boven de 250CC. Zijn gele ’kruisrakket’ waar hij grootse plannen mee had, brengt hem razendsnel in de grintbak, terwijl ’t Ducske trouw zijn werk verricht en Toine de tweede plaats op het podium bezorgd.

2001

3e generatie Toine wordt medeeigenaar van de inmiddels tot V.O.F. omgedoopte zaak en houdt voortaan het stuur in handen. Jan houdt zich enkel nog bezig met het prepareren en tunen van koppen en blokken. Een groot gedeelte van het jaar geniet Jan van de zon op het eiland Tenerife, waar hij exclusief voor Biggelaar-klanten motorvakantie’s verzorgt. Toine wint tijdens zijn tweede Ducaticlubrace de 1 cylinderklasse boven de 250CC met zijn zelfgebouwde Supermono de voorsprong bedraagt maar liefst 30 seconden op de achterblijvers.

2002

Replica’s van Toine zijn supermono worden in een weguitvoering gebouwd en aan klanten verkocht in diverse uitvoeringen. Toine bouwt ook zijn supersnelle Ducati 500CC hypermono 4 klepper, wint de 1 cylinderklasse nog maar eens een keer met zijn 2kleps mono en hij ’parkeert’ zijn parade Red Bull met 20 seconden voorsprong elegant in de grintbak.

2003

Biggelaar Performance & Tuning groeit gestaag uit haar jasje en de panden; Pastoor van Beugenstraat 14 t/m 18 worden aangekocht. Biggelaar Ducati Speciaalzaak is inmiddels een bedrijf met zeven werknemers.

2004

Inmiddels heeft Ducati Italie zo haar eigen richtlijnen verscherpt en enkel de Ducati Stores mogen nog de naam Ducati dragen. Biggelaar, was, is en zal altijd een Ducati Specialist zijn en blijven en vandaar de naamsverandering naar Biggelaar Special Performance. De werkzaamheden met betrekking tot uitbreiding vorderen, ondanks economisch moeilijke tijden, gestaag en we hopen dan ook medio 2005 dit afgerond te hebben. Er is inmiddels voor de liefhebbers ook een hypermoderne testcabine ingericht met een Dynostar Testbank en we zullen ons best blijven doen om u de vertrouwde Ducati-exclusief service op het reeds bekende niveau te handhaven.

2005

Verbouwingen, verbeteringen, renovaties zijn in volle gang en de nieuwe Ducatishop wordt geopend. Een dame voor receptionele, verkoop-, administratieve, boekhoudkundige, pr-, reclametaken. De werkplaats draait volop in de bekende Biggelaarstijl. Kom langs in Oisterwijk voor al uw wensen op het gebied van Ducati’s.

2007

De gehele werkplaats gaat op de schop. de “ouwe”huisstijl zal drastisch veranderen. Dit met het oog op de komst van 1 van de vier demosedice die naar Nederland zullen komen

2008

Feestelijke heropening van de nieuwe werkplaats. deze is totaal niet heer terug te herkennen na een grondige verbouwing.

2012

Switch van ducati dealer naar ducati service point!

Dit houdt in dat wij ons volledig gaan toeleggen op service verlening te weten onderhoud en tuning van ducati motoren. Dit houdt in dat u bij ons geen nieuwe ducati motoren meer vindt in onze showroom, (hetgeen niet wil zeggen dat wij u niet kunnen helpen en adviseren bij aankoop hiervan,en voor u de meest gunstige transactie kunnen regelen!) Verdere info hierover willen wij u graag persoonlijk uitleggen bij ons op de zaak! Wel blijven wij steeds een voorraad gunstig geprijsde ducati occasions aanhouden welke op de ons bekende wijze worden afgeleverd, te weten met veelal dubbele garantie termijn en met recente onderhoud geschiedenis voor lange tijd probleemloos rijplezier. Door deze nieuwe aanpak ( lagere investering ed.) kunnen wij tegen de meest gunstige condities u van dienst zijn met onze specialisaties. Ook als u uw ducati elders nieuw gekocht heeft bent u van harte welkom bij ons voor onderhoud en service, en nemen vanzelfsprekend eventuele garantie werkzaamheden daarbij over.

2014

Een grote stap…

Het jaar waar we als Biggelaar de handdoek in de ring gooien als officiele Ducati dealer. Om zodoende de vrijheid te hebben ons specialisme op onze eigen unieke manier voort te zetten. Wij kunnen ons niet meer vinden in de uniforme regeltjes van bovenaf opgelegd,dit beperkt ons te veel in onze creativiteit. Wat goed is is goed, en wat slecht is willen we als zodanig benoemd hebben en kunnen aanpakken zoals we dat al bijna een halve eeuw doen. Ducati is passie,maar naar goede Italiaanse traditie laat men nog steeds de nodige steekjes vallen, welke met de mantel der liefde bedekt worden,behalve bij Biggelaar!!!! Een motor met passie in combinatie met het perfectionisme wat wij bezigen heeft ons wereldwijd een klantenkring bezorgd die hiervoor Oisterwijk weten te vinden. Maatwerk i.p.v confectie dat is Biggelaar. Ook hebben wij onze unieke service te weten tuning zowel mechanisch als electronisch uitgebreid voor ander Europese merken. Welkom!